Onze Texas Longhorns bij BinnensteBuiten – een bijzonder moment op de Longhorn Ranch in Someren
Home » Onze Texas Longhorns bij BinnensteBuiten – een bijzonder moment op de Longhorn Ranch in Someren
Op televisie bij BinnesteBuiten
Vrijdag 17 oktober waren wij te zien in het tv-programma BinnensteBuiten op NPO2. Een cameraploeg kwam naar onze Longhorn Ranch in Someren (Brabant) om kennis te maken met onze Texas Longhorn koeien, de enige echte kudde van dit ras in Nederland.
Ze filmden onze Familie Adriaans, de kudde en het verhaal achter deze bijzondere dieren. Samen met chefkok Sharon de Miranda bereidde we een gerecht met ons eigen Texas Longhorn vlees.
Hoe het begon
De redactie van BinnensteBuiten belde op en vertelde dat ze al veel verschillende runderen in hun afleveringen hadden laten zien, maar nog nooit Texas Longhorn runderen. Of ze dit mochten komen vastleggen? Natuurlijk! Wat een eer.
De opname was voor ons een bijzonder moment. Niet alleen omdat onze koeien op nationale televisie te zien zijn, maar vooral omdat we konden laten zien hoe wij als volgende generatie het familiebedrijf overnemen.
Mark en ik bouwen samen verder op wat mijn ouders zijn begonnen. We maken er stap voor stap een natuur inclusief bedrijf van, waarin onze kudde, de natuur en de beleving van onze gasten hand in hand gaan.
De kudde Texas Longhorn koeien in Brabant

Onze kudde telt inmiddels zo’n veertig Texas Longhorn koeien. De kalfjes worden buiten in de wei geboren en blijven bij hun moeder. Ze drinken zelf de melk, want we melken de koeien niet.
Al op jonge leeftijd beginnen de kenmerkende lange hoorns te groeien, die blijven een leven lang doorgroeien.
De dieren hebben allemaal hun eigen kleurtekening: van diepbruin tot gevlekt wit en rood. Samen vormen ze een prachtig plaatje tussen het Brabantse groen van Someren.
Mijn moeder is dol op het Wilde Westen. In oude cowboyfilms zag ze altijd deze indrukwekkende runderen voorbij komen, met hun enorme hoorns en rustige uitstraling. Voor haar was het meteen duidelijk: “Die horen hier!”
Tijdens de opname zul je haar zien in haar cowgirl-outfit, helemaal in haar element tussen de kudde.
Van natuurbeheer tot smaakvol Texas Longhorn vlees
De Texas Longhorns zijn voor
ons veel meer dan alleen runderen; ze helpen ons bij het beheren van het landschap. Ze begrazen onze weides en houden het gebied open voor vogels en wilde planten. Tegelijk geven ze ons iets terug: een eerlijk en puur stukje vlees.
Er worden per jaar maar twee tot drie dieren geslacht. Een groot deel van het Texas Longhorn vlees komt in onze webshop terecht. Wie zich inschrijft voor onze mailinglijst, krijgt een seintje zodra er weer vlees beschikbaar is.
De stukken worden per stuk aangeboden, vaak als grote barbecue cuts zoals Tomahawk steaks, en kunnen datzelfde weekend vers op de boerderij in Someren worden opgehaald.
Een deel van het vlees houden we zelf. Dat gebruiken we tijdens onze workshops koken op kampvuur, die we hier als bedrijf BuitenEten op de Longhorn Ranch geven. Gasten kunnen dan tussen de Texas Longhorns koken, de dieren van dichtbij zien én proeven van hun bijzondere vlees.
Texas Longhorn vlees bij BinnensteBuiten
Tijdens de opname van BinnensteBuiten kookten we samen met chefkok Sharon de Miranda een Tomahawk steak caveman style, rechtstreeks op de hete kolen. De authentieke smaak van het Texas Longhorn vlees kwam perfect tot zijn recht, met een frisse chimichurri vol verse kruiden die Sharon erbij maakte.
Het was bijzonder om te koken voor de camera, zeker omdat we zelf ook zoveel liefde hebben voor buiten koken en de workshops koken op kampvuur die we geven.
Beleef het zelf op de Longhorn Ranch
Onze Longhorn Ranch is ook het vertrekpunt van onze BuitenEten uitjes. Wie bij ons een tour boekt met een TukTuk, Fiat 500 of E-chopper, komt altijd langs de weides waar onze Texas Longhorn kudde graast.
We vinden het belangrijk om de verbinding tussen boer en burger te maken. Mensen laten ervaren waar hun eten vandaan komt, dat is waar BuitenEten voor staat.
Wil je zelf een keer langskomen, de kudde van dichtbij zien, vanuit onze locatie een tour maken door de omgeving of een kookworkshop volgen tussen de Texas Longhorns?
Of wil je op de hoogte blijven van wanneer het volgende rund geslacht wordt (naar verwachting begin februari)?
Schrijf je dan in voor onze mailinglijst dan zorgen we ervoor dat je als eerste op de hoogte bent.
Kijk mee naar BinnensteBuiten
Ik kijk ernaar uit om ons verhaal op televisie terug te zien en om het te delen met iedereen die nieuwsgierig is naar onze kudde, ons vlees en onze manier van boeren.
Heb je het gemist, hieronder kun je de aflevering terugkijken 👇
Tot ziens!
Wendy van BuitenEten
Geef een reactie