Spareribs van het Kampvuur
Home » Spareribs van het Kampvuur
Deze week maakte ik Spareribs van het kampvuur. Dit was een van de uitdagingen die ik van jullie kreeg.
En ik snap waarom deze genoemd werd, want spareribs staan er om bekend dat ze lang moeten garen. Én hoe doe je dat boven het kampvuur?
Ik heb hiervoor de Dutch Oven gebruikt. Het resultaat; het vlees valt van het bot. Lees hier hoe je zelf ook super malse spareribs kunt maken!
Ingrediënten:
- Een hele sparerib
- 4 aardappels
- 2 uien
- 1 paprika
- Dubbel bier
- Barbequesaus
- Rub (naar keuze)
Video - Bereiding Spareribs van het Kampvuur
Recept:
Ga je de spareribs in een dutch oven maken, vul dan alvast de snelstarter met briketten en zorg dat ze vast warm worden. Als de sparerib klaar is, kan deze direct op het vuur.
Start met het ontvliezen van de sparerib. Aan de onderkant van de sparerib (de holle kant waar je de botjes ziet) zit een vlies. Deze kun je er van aftrekken. Zit deze goed vast, gebruik dan de achterkant van een lepel om onder het vlies te steken.
Vervolgens besprenkel je de sparerib met een rub. Wrijf deze in. Bovenop de kruidenrub doe je de barbequesaus, verdeel deze ook goed over de sparerib. Het liefst laat je de sparerib een aantal uur marineren.
Vervolgens ga je de aardappelen en groenten snijden. Deze gaan de bodem van de pan vormen. Zodat er geen directe verbinding is tussen de pan en het vlees.
Snijd de aardappels, uien en paprika in grove plakken. Deze leg je op de bodem van de Dutch Oven, of als je het in je keuken maakt in de braadpan.
Schenk vervolgens het Dubbel bier in de pan. Zorg ervoor dat de groenten nog net boven het bier uit steken. Zodat de sparerib zo dadelijk niet in het vocht ligt.
Snijd de sparerib op maat zodat deze in de pan past, bovenop de groenten.
Nu kan de deksel op de pan en kan de Dutch Oven op de kolen.
Ik gebruik het liefst briketten. Briketten branden langer dan kolen en zijn het gemakkelijkst af te meten, zodat je telkens dezelfde hoeveelheid kunt gebruiken.
Leg 6 briketten in een cirkel onder de Dutch oven en 9 briketten op de deksel. Je laat de spareribs nu voor 1,5 uur stomen in de Dutch Oven.
Na ongeveer een uur, kun je de spareribs nogmaals insmeren met barbequesaus en extra briketten op bovenkant van de deksel toevoegen. Dan krijgt de rib een mooi krokant korstje aan de bovenkant.
Maak je de sparerib klaar in een braadpan, laat deze dan 1,5 uur stomen en gril de sparerib tot slot kort af onder de gril of op de barbecue voor het krokante laagje.
De sparerib zal van het bot vallen! Smakelijk!
Geef een reactie